Caută
Close this search box.

Ion Minulescu – Poezii

Ion Minulescu a fost un poet, romancier și critic român care a fost o figură importantă în mișcarea de avangardă de la începutul secolului al X-lea. Născut la București în 1881, și-a început cariera literară ca jurnalist la diverse ziare și reviste. Pe lângă poezie și proză, a scris piese de teatru și a creat colaje și alte lucrări de artă vizuală. A murit în anul 1944, dar moștenirea sa continuă să influențeze generații de artiști și scriitori.

Despre Ion Pillat

Ion Minulescu, poet, prozator și dramaturg român, s-a născut la București pe 6 Ianuarie 1881 și a copilărit la Slatina, orașul de unde era originară mama sa. A urmat școala primară și gimnaziul la Pitești și a dat examenul de bacalaureat în anul 1899 la un pension din București.

În anul 1897, sub pseudonimul „Nirvan”, a publicat primele sale producții poetice în revista „Povestea vorbei”, format sub influența succesivă a lui Duiliu Zamfirescu, Alexandru Macedonski, Ștefan Petică și a simboliștilor francezi și belgieni. După ce a studiat dreptul la Paris, a renunțat la studii și s-a întors în țară, unde a continuat să compună poezie și proză. În anul 1906, Minulescu a început să publice versuri care au compus „Romanțele pentru mai târziu”.

În anul 1914 s-a căsătorit cu Claudia Millian, poetă simbolistă și autoare a volumelor „Garoafe roșii”, „Întregire” și „Cântări pentru pasărea albastră”. În 1916-1918, în timpul războiului, Minulescu s-a refugiat la Iași, iar după această perioadă a publicat volumul de proză „Măști de bronz și lampioane de porțelan”. Minulescu a debutat in anul 1921 ca autor dramatic, pe scena Teatrului Național jucându-se piesa „Pleacă berzele” și comedia într-un act „Lulu Popescu”. În 1924, a apărut romanul „Roșu, galben și albastru”, care a devenit un mare succes literar, urmat de volumul „Strofe pentru toată lumea” publicat în anul 1930.

Minulescu a avut o carieră bogată și a lăsat o moștenire importantă în literatura română.

Referință: Wikipedia

LICHIDĂRI