Caută
Close this search box.

Magda Isanos – Poezii

Magda Isanos a fost o avocată, poetă, prozatoare și publicistă română, născută în 1916 pe 17 Noiembrie la Iași. A urmat școala primară la Costiujeni și liceul la Școala Eparhială de fete din Chișinău, iar ulterior a studiat dreptul și filozofia la Iași, devenind licențiată în drept. A avut o carieră scurtă în avocatură la Iași. A debutat în 1932 cu versuri în revista „Licurici” din Chișinău.  A fost soția lui Eusebiu Camilar și nepoata medicului Elena Alistar.

Despre Magda Isanos

Magda Isanos a fost o personalitate remarcabilă a literaturii române, care a adus o importantă contribuție la dezvoltarea acesteia prin poeziile, prozele, articolele și publicațiile sale. Născută la Iași, într-o familie de medici, ea a urmat școala primară la Costiujeni și liceul Eparhial la Chișinău, unde a descoperit pasiunea pentru limba română, istorie și filosofie.

Magda Isanos a început să publice poezii la vârsta de 16 ani, când a debutat în revista „Licurici” a Liceului de băieți „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău cu două poezii „Aș vrea un basm” și „Primăvara”. În anul 1933, în cadrul aceleiași reviste, a publicat poezia „Gelozie” și în anul 1934, a publicat în revista „Viața Basarabiei” poezia „Ploaie”. A continuat să publice în „Viața Basarabiei”, devinind colaboratoare a revistei „Însemnări ieșene” unde a publicat poezii ca „Învrăjbiri”, „La marginea cimitirului”, „Blestem” și „Lacul”, în paralel publicând și în „Cuget moldovenesc” și „Pagini basarabene” poezii ca „Dorința”, „Grădinărie”, „Toamnă”, „Caisul”, „Cuvântul Evei”, „Jucărie”, și multe altele. În anul 1940, Magda Isanos a publicat în „Însemnări ieșene” poezia „Flori adevărate”, iar în „Iașul” poeziile „Săracii” și „Flori”. În 1942, Magda a publicat în „Vremea” și „Cetatea Moldovei” poeziile „Pădurea” și „Ion”.

În poeziile sale a explorat teme precum dragostea, natura, viața și moartea, cu un stil profund, introspectiv și contemplativ. De asemenea, a scris despre probleme sociale și politice, precum libertatea și justiția, și a luptat pentru drepturile femeilor. Această pasiune pentru literatură a continuat să se dezvolte pe parcursul vieții ei, când a studiat dreptul și filozofia la Iași și a lucrat scurt timp ca avocată.

În ciuda faptului că a suferit de poliomielită la vârsta de un an și șase luni, Magda Isanos a continuat să se lupte cu această dificultate, cu ajutorul mamei sale, și a rămas cu o sănătate delicată și cu o vizibilă dificultate la mers. Dar această condiție nu i-a oprit pasiunea pentru cunoaștere, citiind din biblioteca părinților și din biblioteca școlii, iar mai târziu prin studiile la Iași.

La 31 Martie 1938 s-a căsătorit cu Eusebiu Camilar, iar în 1941 s-a născut Elisabeta, fiica acestora, an în care În același an, boala Magdei s-a agravat si a fost nevoită să renunțe la carieră de avocat.

Magda Isanos a fost o persoană care a avut o importanță majoră în viața culturală și literară a României, oferind publicului său poezii și proze profunde și emotionante, precum și articole și publicații care au explorat teme importante ale societății și au contribuit la formarea conștiinței publice. Ea a trăit într-o perioadă tulbure a istoriei României, dar a rămas fidelă idealurilor sale și a făcut un efort constant pentru a susține valorile umane și literare.

La sfârșitul lui Martie 1944, soții Camilar au plecat în refugiu, iar bombardamentul de aviație au distrus toate manuscrisele Magdei și ale lui Camilar din locuința lor din Iași. A rămas doar un caiet, cu patru povestiri inedite, păstrat de d-na Gorgos, prietena Magdei, care l-a descoperit în grădina casei. Magda Isanos s-a îmbolnăvit de inimă, în urma unui reumatism articular acut, iar la 17 Noiembrie poeta s-a stins din viață la București, în locuința părinților săi.

Magda Isanos a fost o persoană dedicată, care a contribuit activ la societate prin munca sa ca avocată. A luptat pentru drepturile cetățenilor și a fost un susținător puternic al valorilor democratice.

Despărțirea precoce a lui Magda Isanos din viața publică, la vârsta de doar 28 de ani, a lăsat o amprentă profundă asupra culturii și literaturii române. Lucrările ei au continuat să inspire și să fie apreciate de generații de cititori și scriitori.

Referință: Wikipedia

LICHIDĂRI