Caută
Close this search box.

Grigore Vieru – Poezii

Grigore Vieru, poet, scriitor și activist cultural, a fost una dintre cele mai importante personalități ale literaturii române din secolul XX. Născut la 14 Februarie 1935 în Pererîta, județul Hotin, Regatul României, Grigore Vieru a crescut într-o familie de plugari români și a început să scrie poezie încă din adolescență. Epitaful pe care și l-a ales este: Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi.

Despre Grigore Vieru

Grigore Vieru a fost unul dintre cei mai importanți poeți din Moldova, cu o carieră literară bogată și diversă. Acesta a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău în 1958, mai apoi urmând cursurile facultății de Filologie și Istorie. A debutat editorial în anul 1957 cu o plachetă de versuri pentru copii Alarma”, care a fost apreciată de critica literară. S-a angajat si a lucrat ca redactor la diferite reviste și ziare, iar în 1968 a publicat volumul de versuri lirice Numele tău”, care a fost considerată de critica literară ca fiind cea mai originală apariție poetică din acea perioadă.

Activitatea sa literară a fost extrem de bogată. De pildă, acesta a scris poezia Curcubeul în 1970, în care
elogia drapelul tuturor românilor, însă aceasta a fost retrasă din librării de cenzura sovietică și autorul a fost acuzat de diversiune. În același an, Vieru a elaborat Abecedarul în colaborare cu scriitorul Spiridon Vangheli, manualul fiind folosit și astăzi în clasa I în Basarabia. De asemenea, a scris și versurile pentru coloana sonoră filmului cu desene animate Maria Mirabela”, iar poezia sa Dragă Otee a fost interpretată de mai mulți artiști. În 1988, acesta a scris primul text cu grafie latină din Basarabia postbelică. 

 

Acesta a fost un membru activ al comunității literare din Moldova, fiind un oaspete des al „Căsuței Poeziei” din satul Cociulia. A scris numeroase poezii și a participat la diverse conferințe și întâlniri literare. A fost un membru al PCUS din 1971 și a vizitat România în 1973, când a participat la întâlnirea cu redactorii revistei „Secolul 20”. Grigore Vieru a fost un poet talentat și un membru important al comunității literare din Moldova, lăsând o moștenire durabilă prin opera sa literară.

Grigore Vieru a fost un apărător al limbii și culturii românești în Republica Moldova, una dintre problemele principale cu care s-a confruntat în timpul vieții sale. El a luptat pentru promovarea limbii române și pentru afirmarea identității culturale a Moldovei în contextul dominanței culturii ruse. A fost un susținător al autonomiei culturale și a luptat pentru drepturile minorității române din Basarabia, sub ocupația sovietică.

Prin prisma activității sale literare și culturale, Grigore Vieru a devenit un simbol al luptei pentru libertatea și drepturile naționale ale românilor din Basarabia. Moartea sa prematură, la 18 Ianuarie 2009, a fost un șoc pentru comunitatea culturală din Moldova, dar opera sa literară și lupta sa pentru drepturile românilor din Basarabia vor rămâne în memoria colectivă.
 
LICHIDĂRI