Caută
Close this search box.

George Bacovia – Poezii

Poetul român George Bacovia s-a născut la Bacău pe 17 Septembrie 1881. Poezia sa este caracterizată de un profund sentiment de disperare și singurătate, emanând adesea din sentimentul de a fi prins într-o lume întunecată și opresivă. Opera lui Bacovia a fost puternic influențată de simbolism, iar poeziile sale folosesc frecvent imagini întunecate și un limbaj metaforic. În ciuda tonului pesimist al unei mari părți a operei sale, poezia lui Bacovia este, de asemenea, marcată de un sentiment de frumusețe și nostalgie. El este considerat unul dintre cei mai importanți poeți români, iar opera sa continuă să fie citită și studiată pe scară largă.

Despre George Bacovia

George Andone Vasiliu, cunoscut sub numele de George Bacovia, a fost un poet și scriitor român născut în Bacău. Începând de la vârsta de 6 ani, a învățat limba germană și a urmat școala primară și gimnaziul din Bacău. Trauma din copilăria sa l-a inspirat să scrie poezia „Amurg violet”.

Bacovia a evidențiat talent la desen, muzică și gimnastică în timpul liceului și a obținut un premiu la un concurs de desen. A publicat o poezie în „Literatorul” și a participat la cenaclul lui Macedonski, unde a citit poeziile sale „Plumb” și „Liceu”.

A urmat Facultatea de Drept din Iași și a lucrat de-a lungul timpului ca suplinitor la școală, copist și ajutor contabil, dar a fost nevoit sa reununțe din cauze problemelor de sănptate. În 1914 a fost internat la un sanatoriu din București și a publicat scrieri sub mai multe pseudonime.

În 1916 a devenit copist la Ministerul Instrucțiunii, apoi, în 1920 șef de birou la Ministerul Muncii și referent la Direcția Educației Poporului în anul 1930. În 1936, acesta a publicat volumul „Comedii în fond” și în 1944 volumul „Opere” care a reunit toate operele sale.

Pensia sa a fost majorată în 1940 la 2000 lei, pensie pe care o pimea de la Societatea Scriitorilor. Marele poet a murit la București în anul 1957.

Bacovia a început ca poet simbolist, dar ulterior a fost considerat aparținând poeziei moderne. Volumul său „Plumb” a arătat influența poeziei simboliste, în timp ce în volumele următoare au descoperit „rețeta” poeziei moderne. Criticii interbelici au apreciat poezia lui Bacovia pentru simplitatea și lirismul său.

LICHIDĂRI