Caută
Close this search box.

Vasile Militaru – Poezii

Vasile Militaru a fost un poet și scriitor naționalist român, născut la 19 septembrie 1886 în Dobreni-Câmpurelu, județul Ilfov. A fost deținut politic sub regimul comunist din România și a publicat sub pseudonimul Radu Barda. A decedat la 8 iulie 1959, în închisoarea Ocnele Mari. Debutul editorial a avut loc în 1917, cu volumul „Ilinca. Harul busuiocului”, primul volum de versuri, „Strop de rouă”, fiind publicat în anul 1919. Opera sa de căpătâi rămâne „Divina zidire”, la care a lucrat peste 25 de ani. 

Despre Vasile Militaru

Vasile Militaru, născut într-o familie de țărani săraci, a avut o carieră literară marcată de xenofobie, rasism și naționalism. După ce a fost descoperit de Duiliu Zamfirescu, a debutat în 1917 și a fost remarcat de mai mulți oameni de cultură, publicând în reviste precum Universul și Drum nou. Printre temele predilecte ale poeziei sale se numără ortodoxia, naționalismul, antisemitismul și satul românesc.

În perioada interbelică, Militaru s-a impus ca unul dintre cei mai agresivi reprezentanți ai literaturii extremiste și xenofobe. S-a căsătorit cu Ecaterina Barbu și a locuit în București, unde s-a apropiat de Mișcarea Legionară și a dedicat legionarilor mai multe poezii, una dintre acestea fiind „Bucură-te țară”. În timpul celui de-al doilea război mondial, Militaru s-a implicat în propaganda regimului antonescian. A scris poezii precum „Eroii de la Stalingrad”, care îi percepeau pe militarii români ca urmașii cruciaților. Vasile Militaru a ales să semneze o parte din poeziile sale cu pseudonimul Radu Barda și a semnat articole violent antisemite.

Vasile Militaru a fost un poet român care a trăit în perioada comunistă din România. El a reușit să evite arestările în timpul valurilor succesive ale persecuției comuniste, dar în cele din urmă a fost arestat în 1951 și din nou în 1959, după ce a refuzat să-și folosească talentul literar în slujba comunismului. A fost condamnat la 32 de ani de închisoare, unde a murit în scurt timp, iar securitatea a distrus toate manuscrisele găsite la el acasă. Militaru este autorul poeziei „A venit aseară mama”, care a fost atribuită greșit lui George Coșbuc timp de 70 de ani. De fapt, toate cele trei romanțe cunoscute în timpul perioadei comuniste, „Mama”, „Icoană scumpă” și „Povestea mea”, au aparținut lui Militaru, dar au fost prezentate ca fiind ale lui Coșbuc. După ce a fost deshumat în 1965, trupul său a fost înmormântat în 1968 în Cimitirul Bellu din București.

Drept omagiu, în comunitatea Vărăști din județul Giurgiu, biblioteca poartă numele „Vasile Militaru”. Pe 28 septembrie 1997, o placă comemorativă din bronz a fost dezvelită la școala Dobreni din Giurgiu la 101 de ani de la nașterea poetului, fiind amplasată în curtea școlii.

Referință: Wikipedia

LICHIDĂRI