Alexei Mateevici s-a născut la 27 Martie 1888 în Căinari, fostul județ Bender. El a fost primul copil al preotului Mihail Mateevici și al soției sale Nadejda Mateevici, fiică al protopopului Ioan Neaga din Căușeni. Familia sa s-a mutat în satul Zaim, unde el a făcut școala primară, loc în care s-a și familiarizat cu povești și balade pe care le-a auzit de la părinți și vecini. După terminarea școlii primare, Alexei Mateevici a fost înscris de către părinți la Școala Teologică din Chișinău, unde a finalizat studiile cu laude.
În anul 1907, poeziile lui Alexei Mateevici, „Țăranii”, „Eu cânt”, „Țara”, cât și articolele sale apar în ziarul „Basarabia”. În anul imediat următor, el și alți tineri basarabeni înființează cercul „Deșteptarea” cu scopul de a lumina oamenii și de a lupta pentru Unire cu România, dar din cauza înăspririi regimului, cercul a fost nevoit să își suspende activitatea după doar doi ani de activitate.
În 1910-1911, a publicat studiul lingvistic „Momente ale influenței bisericești asupra originii și dezvoltării istorice a limbii române” și articolele „Motive religioase în credințele și obiceiurile românilor basarabeni” în „Chisineovschie eparhialinie vedomosti”.
În anul 1914, Alexei Mateevici a absolvit Academia Teologică din Kiev și tot în această perioada acesta s-a dedicat traducerii din literatura rusă clasică și a studiat trecutul istoric și cultural al poporului său. În anul imediat următor, acesta s-a înrolat în armata rusă ca preot militar, iar în anul 1916 a fost trimis pe frontul din România, an în carea scris și numeroase poezii, dintre care putem aminti de: „Văd prăbușirea”, „Cântec de leagăn” și „Frunza nucului”. De asemenea, la 17 Iunie 1916, creează cea mai frumoasă poezie, după cum este considerată de marii scritori si critici, „Limba noastră”, poezie publicată în „Cuvânt moldovenesc”, și care din 1994 a devenit Imnul Republicii Moldova.
La 24 August 1917 (stil vechi), fiind bolnav de tifos exantematic, s-a stins din viață la spitalul din Chișinău și a fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău.