Caută
Close this search box.

Emilia Plugaru – Poezii

Emilia Plugaru este o scriitoare român-basarabeancă care s-a născut la 17 Iunie 1951 în satul Cetireni, de lângă orașul „de graniță” Ungheni, Republica Moldova. Aceasta a adus o contribuție semnificativă literaturii pentru copii, atât prin poezii și, povești, cât și prin ghicitori și scenete de teatru. Cu toate că din copilărie a început să picteze și să scrie, manifestându-și talentul în special la școala din satul în care s-a născut, ea a urmat Facultatea de Arhitectură și Urbanistică a Institutului Politehnic din Chișinău și s-a dedicat carierei de arhitect. Ea a debutat în 1996 cu volumul de versuri pentru copii și desene de colorat „Sunt elevă-n clasa-ntâi”. 

Despre Emilia Plugaru

Urmând Facultatea de Arhitectură și Urbanistică a Institutului Politehnic din Chișinău, a lucrat mai apoi în calitate de arhitect. Însă, după ce s-a căsătorit și s-a dedicat creșterii celor patru copii ai săi, aceasta a renunțat la cariera de arhitect, dedicându-și timpul, ulterior, pasiunii sale, scrisul. În anul 1996 a reușit să își îndeplinească cele două visuri care s-au regăsit în debutul său literar, volumul de versuri și desene de colorat pentru copii „Sunt elevă-n clasa-ntâi”.

Emilia Plugaru a continuat să scrie, iar din anul 2010 a reușit să își facă cunoscută opera literară pe internet, dar și pe site-ul oficial al acesteia care a avut un real succes, devenind rapid cel mai popular portal de literatură pentru copii din România, operele autoarei fiind vizualizate de milioane de cititori din întreaga lume. În anii următori a reușit să lanseze mai multe cărți pentru copii: „Anotimpuri colorate”, o carte lansată în anul 2018, în anul 2019 a lansat volumul de poezii de dor A sunat aseară mama”, iar în anul imediat următor, octombrie 2020, a apărut volumul de poezii închinate naturii O toamnă ca un cântec”.

Autoarea a reușit să scoată de sub tipar și volume dedicate adulților, iar în anul 2021 a lansat volumul de versuri de dragoste „Cer de sineală” (https://rpeditor.com/cer-de-sineala/), dar în anul 2022, lansează cartea pentru copii „Cine e Țepuș”, prima din seria „Aventurile lui Țepuș”, un personaj creat și ilustrat de către autoare. În același an autoarea publică primul său roman, „Aglaia a Vădănii”. 

Operele autoarei au fost apreciate și au reușit să îi aducă acesteia numeroase premii și distincții, printre care pot fi amintite: mențiune pentru piesa Puiul de elefant a urcat pe curcubeu” la Concursul Național de Dramaturgie (1999); premiul III pentru piesa Vârcolacii au furat luna la Concursul Național de Dramaturgie (2001); premiul III pentru piesa Școala din pădure la Concursul Național de Dramaturgie (2002), dar și premiul special al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” pentru cartea Anotimpuri colorate„. (https://www.moldpres.md/news/2019/04/15/19002964?fbclid=IwAR0pvJSMpV7T_0G39jUEDaG646B_d4YUcvoZIMi6qWT0Tw_5Z6Jqf5tORuA

LICHIDĂRI