Caută
Close this search box.

Top 10 Cărți de Citit

Top 10 carti de citit fascinante pe care trebuie să le citești!

Atunci când ai puțin timp liber la dispoziție, ce poate fi mai plăcut decât să te așezi confortabil în fotoliu și să citești o carte bună? Dacă nu știi ce să alegi dintre milioanele de titluri disponibile pe piața de carte, am pregătit pentru tine o listă cu cele mai bune 10 cărți de citit în timpul liber. Acestea sunt opere literare care îți vor stârni imaginația și îți vor oferi o experiență de lectură plăcută și palpitantă deopotrivă.

1. „Gena egoistă” - Richard Dawkins

„Această carte ar trebui să fie citită și poate fi citită aproape de către oricine. Ea descrie cu mare abilitate o nouă față a teoriei evoluționiste. Deși regăsim în mare măsură stilul lejer și accesibil, care, în ultimul timp, a făcut vânzare bună unor teorii biologice noi și câteodată eronate, aici avem de-a face, în opinia mea, cu o realizare mai serioasă. Ea izbutește să ducă la bun sfârșit misiunea aparent imposibilă de a folosi un limbaj simplu și accesibil, pentru a prezența unele din temele încifrate și cvasimatematice ale gândirii evoluționiste de dată recentă. Văzute, în sfârșit, prin prisma acestei cărți, într-o perspectivă largă, acestea îi vor surprinde și îi vor înviora chiar și pe mulți dintre cercetătorii în domeniul biologiei, care s-ar fi putut considera drept cunoscători.“ – W. D. Hamilton, Science

2. „Gânduri către sine însuși” - Marcus Aurelius

Marcus Aurelius a fost primul personaj care s-a aventurat sistematic pe teritoriul eului, care l-a vizitat și care a scris de fapt un tratat despre tehnici de ameliorare și de ținere în frâu a eului propriu.“ – Gabriel Liiceanu

3. „Ciocnirea civilizațiilor și refacerea ordinii mondiale.” - Samuel P. Huntington

„O carte uimitoare prin modul în care surprinde complexitatea politicii mondiale la nivel global.” – Francis Fukuyama

4. „Ce să facem cu creierul nostru?” - Catherine Malabou

„Prin traducerea acestui scurt eseu al Catherinei Malabou – „Ce să facem cu creierul nostru?”, Editura Tact propune publicului românesc o introducere, pe cât de accesibilă, pe atât de actuală și de originală, în subiectul plasticității cerebrale. […] „Ce să facem cu creierul nostru?” este o întrebare ce se adresează fiecaruia dintre noi, ne privește pe fiecare dintre noi, dar care totodată ne și responsabilizează față de modelarea de sine și de ceea ce devenim. […]” – Laura Marin

5. „Altruismul eficient” - Peter Singer

Viața cetății este într-o dinamică complexă, iar pentru o bună funcționare a acesteia e nevoie de cetățeni bine informați. Polis aduce laolaltă cele mai bune cărți de științe politice și sociale, care configurează modele societale viabile și repere pentru toți cei interesați de bunul mers al societății în care trăiesc.” –  Cristian Pirvulescu

6. „Așa grăit-a Zarathustra” - Friedrich Nietzsche

Una dintre operele esențiale ale filozofului prolific, „Așa grăit-a Zarathustra”, este considerată Biblia venirii supraomului. În această carte, se afirmă că Dumnezeu a murit, creștinismul este o religie a sclavilor, iar voința de putere va învinge. Această carte nu are nevoie de nicio prezentare și ar trebui citită cu siguranță!

7. „Zăpada” - Orhan Pamuk

„Zăpada” este un roman al lui Orhan Pamuk publicat în 2002, care prezintă o atmosferă kafkiană și urmărește povestea unui poet care se întoarce în orașul turcesc de provincie Kars, agitat de conflicte religioase și de interdicția femeilor de a purta voalul în școli, ceea ce declanșează o serie de sinucideri. În timp ce protagoniștii sunt prinși într-un vârtej de evenimente dramatice, apariția zăpezii nu face decât să amplifice tensiunile și confuzia.

8. „Eseu despre orbire” - Jose Saramago

„Eseu despre orbire este o imago mundi: viziunea înspăimântătoare a unei lumi tragice. De astă dată, expresia pesimismului unui scriitor al Portugaliei nu se manifestă prin obişnuitul lirism melancolic ce ne caracterizează. Va fi crudă, descărnată, nici măcar stilul nu-i va îmblânzi duritatea. Romanul nu va vărsa lacrimi pentru suferinţele personajelor inventate, ci va ţipa în faţa acestei interminabile şi absurde dureri a lumii.” – José Saramago

„Eseu despre orbire” a fost ecranizat în anul 2008, în regia lui Fernando Meirelles, cu Julianne Moore și Mark Ruffalo în rolurile principale.

9. „Antifragil” - Nassim Nicholas Taleb

„Antifragil” este un ghid pentru a supraviețui într-o lume pe care nu o putem înțelege, în care Lebedele Negre și obsesia umană pentru predictibilitate și siguranță domină. Nassim Nicholas Taleb transmite un mesaj erudit, spiritual și îndrăzneț, revoluționar: doar antifragilitatea va aduce supraviețuirea. După ce a demonstrat în „Lebada Neagră” că imprevizibilul și improbabilul stau la baza aproape tuturor fenomenelor, Taleb arată în „Antifragil” de ce orașele-stat sunt mai bune decât statele-națiune, de ce datoriile sunt întotdeauna nocive, de ce politica protecționistă a guvernelor este dăunătoare și în ce fel prăbușirea fiecărui avion aduce un câștig pentru siguranța zborurilor.

10. „Curajul de a fi vulnerabil“, de Brené Brown

Această carte nu este despre câștig sau pierdere, ci despre curaj. Într-o lume în care niciodată nu este suficient, în care frica este a doua noastră natură, vulnerabilitatea este subversivă. Incomodă. Uneori, chiar periculoasă. Asumarea acesteia implică cu siguranță riscuri mai mari decât criticile pe care le-am putea primi sau decât faptul de a fi răniți.

„Cred că lumea are nevoie de mai mulți ghizi ca Brené, care să ne arate calea către lumea noastră interioară.” – Maria Shriver

Acestea sunt cele mai bune 10 cărți de citit în timpul liber, care oferă o experiență de lectură plăcută și relaxantă. Fiecare carte are propria sa poveste și mesaj, care poate fi interpretat în mod diferit de fiecare cititor. Această listă oferă o varietate de opțiuni pentru toți iubitorii de lectură.

Dacă sunteți în căutarea unei cărți captivante și interesante, vă recomandăm să vă îndreptați atenția către aceste cărți. Indiferent de preferințele dvs. literare, există întotdeauna o carte potrivită pentru fiecare cititor.

Nu uitați să luați o pauză de la tehnologie și să vă bucurați de o carte bună de fiecare dată când aveți ocazia. Cititul poate fi o modalitate excelentă de a vă relaxa și a vă dezvolta cunoștințele și imaginația. Așadar, alegeți una dintre aceste cărți și începeți să citiți astăzi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *