Caută
Close this search box.

Nicolae Dabija – Poezii

Nicolae Dabija s-a născut pe data de 15 Iulie 1948, la Codreni, raionul Cimișlia, RSS Moldovenească, URSS și a fost un scriitor, istoric literar și om politic din Republica Moldova. De asemenea, a membru de onoare al Academiei Române (din 2003) și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (2012). A fost de naționalitate română și religie ortodoxă, nepot al arhimandritului Serafim Dabija, un duhovnic român deportat în Gulag în anul 1947.

Despre Nicolae Dabija

În anul 1966 este înmatriculat la Facultatea de Ziaristică a Universității de Stat din Moldova, iar în anul 1972 a absolvit Facultatea de Filologie la care a fost restabilit după ce a fost exmatriculat, ca urmare a activității sale proromânească și antisovietică, pe când era în anul III la Facultatea de Ziaristrică.

Nicolae Dabija este recunoscut mai ales activității sale politice, dar si a faptului că și-a dedicat o mare parte din timp activității poetice, pentru care a fost premiat de-a lungul timpului: în anul 1977 a primit Premiul pentru Poezie al Conferinței tinerilor scriitori din URSS, în 1982 s-a bucurat de Premiul Festivalului Internațional de Poezie Tânără, în 1988 i-a fost oferit Premiul de Stat al Republicii Moldova în domeniul literaturii și artei, cele mai recente premii primindu-le în anul 2017: Marele premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana (Cuba) și Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie „Mihai Eminescu” de la Craiova.

Nicolae Dabija s-a stins din viață la data de 12 Martie 2021 și a fost înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău.

LICHIDĂRI