Caută
Close this search box.

Costache Ioanid – Poezii

Costache Ioanid a fost un pictor, sculptor, regizor și poet creștin, născut pe 3 Decembrie 1912 la Comăndărești în judeţul Botoşani. A fost unul dintre cei mai cunoscuți autori de poezie creștină atât în România, cât și în străinătate. În 1923 a început să studieze la Liceul Internat din Iași, iar în 1929 a studiat la Academia de Artă Dramatică din Iași. În 1938 acesta s-a mutat în București și a realizat “Balet nepolitic” celebru în epocă, dovedindu-și în felul acesta și talentul de regizor. Și-a câștigat existența din picturi și ca desenator tehnic, în anul 1941 fiind încadrat cartograf la Marele Stat Major. Fascinat de Biblie, acesta a frecventat Biserica Lutherană.

Despre Costache Ioanid

Costache Ioanid a fost un artist polifonic, cu activități în domeniile picturii, sculpturii, regiei și poeziei creștine. Născut în 1912, la Comăndărești, Botoșani, a absolvit Academia de Artă Dramatică din Iași cu nota maximă.

Talentat în mai multe forme de artă, s-a stabilit în București unde a realizat mai multe proiecte, inclusiv celebrul “Balet nepolitic”. Refuzând să cedeze tentației scrierii pentru propaganda comunistă, Ioanid și-a concentrat munca pe pictură și a câștigat existența ca desenator tehnic și profesor.

Inspirat de lectura Bibliei, Ioanid a scris poezii creștine care au circulat clandestin și au devenit surse de inspirație pentru mulți. Deși a fost anchetat și marginalizat pentru acestea, nu a renunțat la convingerile sale. În 1981, Ioanid a emigrat în SUA unde a publicat primul său volum de versuri, „Taine”.

Costache Ioanid a decedat în 1987 în Oregon, SUA, lăsând în urma sa o moștenire culturală importantă, prin poeziile sale fiind transmise valorile creștine, modestia și trăirea sinceră.

LICHIDĂRI